Als je het water op gaat met je boot, dan wil je er zeker van zijn dat je dat veilig doet. Je moet er altijd zeker van zijn dat je boot veilig en zeewaardig is voordat je aan een reis begint, hoe kort deze ook mag zijn. Dit betekent dat je erop let elke centimeter van de romp te inspecteren en je ervoor zorgt dat alle veiligheidsvoorzieningen zoals reddingsvesten en brandblussers op hun plaats zijn. Het betekent ook dat je je motor regelmatig door een bevoegd persoon laat nakijken op tekenen van slijtage. Zelfs als je hem nu niet gebruikt, kan deze laatste stap je later een dure reparatierekening besparen als de tijd komt om hem weer te gebruiken. Vandaag bespreken we een aantal belangrijke zaken die tot je uitrusting zou moeten behoren.

1. Een degelijke boot

Een goede stevige boot die goed onderhouden is, is je beste bescherming tegen gevaar op zee. Je zult willen beginnen met een romp van fiberglas of een even sterk materiaal, en erop letten dat die op geen enkele manier afgeschilferd of gebarsten is. Stuurinrichtingen moeten goed gebouwd zijn en goed reageren, zodat je precies weet waar de boot heen gaat zonder met een stuur of helmstok te hoeven worstelen. Zeilen zijn lang niet zo belangrijk als een intacte romp voor zeewaardigheid; als je naar tweedehands boten kijkt, maak je er dan geen zorgen over, tenzij ze in perfecte staat zijn. Vervangbare zeilen kun je later altijd nog kopen als ze uiteindelijk te versleten zijn om regelmatig te gebruiken.

2. Navigatiemiddelen

Een verrassend aantal bootongelukken gebeurt omdat mensen geen idee hebben waar ze heen gaan. Zorg ervoor dat je boot uitgerust is met een kompas of GPS om je te helpen op koers te blijven, en dat je papieren kaarten hebt voor het geval de apparatuur stuk gaat. Zeekaarten moeten bij de tijd zijn en stromingen en gemarkeerde diepten rond je geplande route aangeven. Wees je bewust van andere boten in de buurt als je het open water op gaat, zodat je, als er een te dichtbij komt, maatregelen kunt nemen om ze te ontwijken of zo nodig om hulp kunt roepen.

3. Een scheepshoorn

Een hoorn lijkt misschien een vreemd iets om ter sprake te brengen als je het over veiligheid hebt, maar je zou verbaasd zijn hoe vaak ze in noodsituaties gebruikt worden. Met een scheepshoorn kun je om hulp roepen wanneer je die nodig hebt, en hij kan ook snel naderende schepen afweren als men je kleine vaartuig niet op tijd ziet om uit de weg te manoeuvreren. De hoorn moet luid genoeg zijn dat andere boten hem kunnen horen, zelfs over motorgeluid of harde wind heen, en lange stoten trekken beter de aandacht dan korte stoten.

4. Uitrusting voor noodgevallen (vuurpijlen, enz.)

Zorg dat je je vuurpijlen of noodvuurwerk klaar hebt liggen en ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Je wilt niet rond de boot aan het scharrelen zijn om ze te zoeken als je een naburige boot op je af ziet komen. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat al je andere veiligheidsuitrusting in orde is en aan boord wordt gehouden. Op die manier weet je dat als er iets gebeurt en je van de boot afdrijft, het niet moeilijk zal zijn voor reddingswerkers om je te vinden, zelfs als ze het specifieke vaartuig niet kunnen lokaliseren.

5. Een verbanddoos met gebruiksaanwijzing

Een kleine EHBO-doos helpt je uit de brand als er tijdens een reis een ongeluk gebeurt in de buurt van of op je boot. Bewaar het compleet met alles wat nodig is, inclusief gebruiksaanwijzing, zodat iedereen die het leest weet hoe ze het moeten gebruiken. Een EBHO-kit is een must-have op elke boot – zeker omdat een ongeluk in een klein hoekje zit.

6. Een marifoon

Een marifoon of maritieme telefoon is een ander voorwerp die veel mensen uit de brand heeft geholpen wanneer ze op zee op drift geraakt waren. Het is misschien wel een van de belangrijkste uitrustingsstukken om op je vaartuig te hebben, want je kunt er hulp mee inroepen of een SOS uitzenden, zelfs als andere communicatiemiddelen stuk zijn. Zorg ervoor dat je een uiterst betrouwbaar product koopt dat een goed bereik heeft en goed werkt in slechte weersomstandigheden.

7. Een anker en lijn

Als je in een plotselinge storm of een vreemd ongeluk terechtkomt, of wanneer bijvoorbeeld je zeil of motor kapot gaat, dan is het laatste wat je wilt is dat je op zee afdrijft. Met een klein anker en een lijn kun je je boot vastbinden als zo’n noodsituatie zich voordoet, zodat hij niet te ver van zijn oorspronkelijke plek af kan drijven. Een anker kan ook gebruikt worden als onderdeel van kedging als je het vaartuig zonder werkende motor moet verplaatsen.