Als er één wijn momenteel populair is, dan is het wel de Chardonnay. Maar kun je dat eigenlijk zo wel zeggen? Is er zoiets als ‘de Chardonnay wijn’, of is dat veel te kort door de bocht gesteld? Wat lang niet iedereen die graag zo nu en dan een wijntje drinkt weet, is dat Chardonnay eigenlijk geen naam is van een bepaald soort wijn. Het is de naam van het druivenras dat gebruikt wordt om de wijn mee te maken. En dat gebeurt op heel veel plekken, over de hele wereld, allemaal met diezelfde Chardonnay druif. Dat dat heel verschillende wijnen oplevert zal geen verrassing zijn. Dat je dus niet zomaar kunt zeggen dat je dol bent op Chardonnay, dat moge ook duidelijk zijn. De ene fles is namelijk zeker de andere niet.

Komt hij altijd uit Frankrijk?

De naam Chardonnay klinkt behoorlijk Frans, en dus gaan we er voor het gemak al snel van uit dat we hier met een Franse wijn te maken hebben. Toch is dat lang niet altijd het geval. De druif Chardonnay is inderdaad van Franse oorsprong, en wordt in Frankrijk in veel gebieden gebruikt om wijn van te maken. Maar de druif heeft zijn weg over de wereld in de afgelopen jaren heel goed weten te vinden, en dus kan het ook zomaar zijn dat je een fles Chardonnay uit bijvoorbeeld Amerika te pakken hebt. Je kunt je voorstellen dat de smaak daarvan weer heel anders kan zijn.

Door alle verschillende gebieden waar de Chardonnay druif terecht is gekomen, zijn er heel veel verschillende soorten wijnen die de naam Chardonnay op het etiket vermelden, die allemaal heel verschillende kunnen smaken. Zacht, fris, vol, licht, intens: het hangt maar net af waar en hoe de wijn gemaakt is. De druif is hetzelfde, je zal tussen al die soorten Chardonnay die je kunt kopen dan ook best overeenkomsten proeven, maar de verschillen kunnen groot zijn. 

Er wordt heel veel wijn van gemaakt

Van Chardonnay druiven wordt heel veel verschillende wijn gemaakt. Van de wat bekende, Franse soorten, tot een Italiaanse witte wijn die je misschien niet direct als Chardonnay herkende. Wist je dat men in de Champagne streek ook volop Chardonnay druiven gebruikt, en jouw fles bubbelende champagne vaak van dezelfde druiven gemaakt is als je favoriete witte wijn? En dat deze druif ook in Italië kan worden gebruikt voor de productie van Prosecco? Je vindt deze veelzijdige druif niet alleen in veel meer landen, maar ook in veel meer verschillende soorten wijn dan je dacht terug!