Een verstopte afvoer in jouw woning, appartementen of kantoor kan je snel en makkelijk zelf ontstoppen. Maar het riool ontstoppen is een klusje wat je niet zelf kunt uitvoeren. In de meeste gevallen weet je niet waar de ontstopping zit. En je kunt moeilijk het gehele riool gaan ontstoppen. Daarnaast ontbreekt het vaak aan de juiste kennis en apparatuur om het riool te ontstoppen. Hoe kom je dan wel van de problemen af? Met een professionele organisatie die gespecialiseerd is in het ontstoppen van het riool. 

De oorzaken van een verstopte riolering

Een riolering is niet zomaar van de een op de andere dag verstopt. Daar gaat wel een tijd over heen. Hoe komt het dan dat een riolering verstopt raakt? Allereerst komt er veel viezigheid door de leidingen, dat laat steeds een klein beetje aanslag achter. Daarnaast gooien veel mensen etensresten in de afvoer of maandverband, vet of olie door toilet. Terwijl dat niet de bedoeling is. Juist door deze vaste stoffen raakt de riolering verstopt en gaat het samenklonteren in de afvoerbuizen. Samen met het laagje aanslag zorgt het ervoor dat op den duur het water er niet meer langs kan. Het gevolg is een verstopte riolering. 

Hoe weet je of het riool verstopt is?

Het riool ontstoppen is niet zonder risico, je moet daarom eerst goed weten dat ook daadwerkelijk het riool is verstopt en niet de afvoer. Wanneer het water in de toilet blijft staan, maar de afvoer in de gootsteen wel werkt, is het goed mogelijk dat alleen de toilet verstopt is. Op het moment dat het water op meerdere locaties niet meer wegloopt, is er sprake van een verstopt riool. 

Een verstopt riool

Een verstopte riool is geen pretje, want bij een verstopping kun je geen water weg spoelen door het riool. Niet alleen de afvoer in de keuken werkt niet, maar ook de wc of het doucheputje bij de douche werken niet meer naar behoren. Zeker wanneer je met meerdere mensen in een huis woont kan dit erg vervelend zijn. Het ontstoppen van het riool is dan ook nodig. Alleen een riool ontstoppen is niet zonder risico. Daarom moet je dit altijd laten uitvoeren door een erkend bedrijf die gespecialiseerd is in het ontstoppen van een riool. Met het inhuren van een bedrijf om de rioolontstopping te verhelpen kom jij niet meer voor verrassingen te staan. Het loodgieters bedrijf zorgt ervoor dat het riool weer is schoongemaakt  en je weer gebruik kunt maken van de afvoer.