Of je nu gaat racefietsen of er gewoon met je stadsfiets op uit gaat: het is heerlijk om van tijd tot tijd een dag weg te gaan met de fiets. Zeker als het wat lekkerder weer is. En dat kan het hele jaar door. In de lente en zomer stap je natuurlijk zo op. Maar ook in de herfst en winter kun je prima op pad gaan. Zeker als je de juiste voorbereidingen treft. Hier kun je aan denken!

Koffie mee

Een handige tip: neem koffie mee onderweg. Dit geeft immers energie. Zeker als je een flink stuk gaat fietsen, kun je dat wel gebruiken. En zo’n flinke slok koffie smaakt toch heerlijk tijdens de rit! In een goede thermosfles kun je filterkoffie stoppen, zodat je lekker veel mee hebt voor onderweg. Nog een voordeel: koffie is warm, en houdt jou dus ook goed warm tijdens de rit. Ideaal in de koudere maanden van het jaar! Het is aan jou om de keuze te maken voor je favoriete merk. We denken aan Douwe Egberts, dat kent natuurlijk iedereen. Je bent blij als je het mee hebt onderweg!

Water mee

Wat je nog meer aan drinken mee kunt nemen? Water is tevens een verstandig idee. Je wilt immers wel genoeg vocht binnenkrijgen. Ook hier geldt weer: met name als je een lange tocht gaat maken, is dit van belang. Al is het meenemen van een klein flesje water sowieso altijd een must. Klem het flesje vast aan de houder op de stang van je fiets, of neem een tas mee waar je het in kunt stoppen. Fietstassen, nog zo’n uitkomst! Het is een idee om een grote fles water mee te nemen als je ver gaat fietsen, maar vergeet niet dat je onderweg waarschijnlijk ook wel een waterpunt tegenkomt waar je je flesje weer kunt vullen.

Juiste kleding aan

Draag de juiste kleding op de fiets! Zorg in ieder geval dat je warm genoeg gekleed bent. Met name bij harde windvlagen koel je gauw af op de fiets. Als je op hoge snelheid gaat fietsen, met een racefiets bijvoorbeeld, zal je het sneller warm krijgen dan wanneer je een rustig rondje fietst op een normale fiets. Dat is ook nog iets om mee te nemen in de keuze voor je kleding. Verder kun je werken met laagjes: zo kun je altijd iets uittrekken, als het toch wat te warm blijkt te zijn.

Ken de route

Het is vervelend als je tijdens het fietsen steeds moet stoppen om de route weer te bekijken. Daarom is het handig om vooraf alvast de route zoveel mogelijk uit je hoofd te leren. Een route die je al eens eerder hebt gereden, ken je waarschijnlijk nog wel. Maar neem hier even de tijd voor als je een andere route gaat uitproberen. Het is vooraf een kleine moeite, en zorgt zeker voor meer comfort tijdens de tocht.