Het eeuwenoude cliché is vandaag de dag nog steeds waar: een ongeluk zit echt in een klein hoekje. Hoe voorzichtig je ook bent, er kan je altijd iets overkomen als je even niet goed oplet. Of je kunt betrokken raken bij een ongeluk waarbij je letsel oploopt door toedoen van een ander. In zo’n geval is het fijn wanneer de juridische kant voor je wordt geregeld, bijvoorbeeld door gebruik te maken van rechtshulp on demand. Hiermee kun je snel passende juridische ondersteuning krijgen. 

Juridische hulp

Wanneer er een ongeval plaatsvindt is het soms lastig te bepalen wie de schuldige was, zoals bij een verkeersongeval. Aangezien zo’n situatie al moeilijk genoeg is kan het fijn zijn om steun te vragen van rechtshulp. Hiermee word je voor een vast bedrag op maat gelijk geholpen zodat duidelijk wordt wat jouw rechten zijn. Kijk goed naar de voorwaarden van de partij waar je rechtshulp bij aanvraagt om te zien wat voor hulp er allemaal onder het bedrag valt.

Letselschade

Letselschade is de lichamelijke en geestelijke schade schade die je kunt oplopen bij een ongeval. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een verkeersongeluk, of tijdens werkzaamheden op de werkvloer, maar ook door een hondenbeet. Door letselschade ontstaan er vaak extra zorgkosten, waar je niet altijd op voorbereid bent. Dankzij juridische hulp kunnen deze kosten verhaald worden. Denk bij deze kosten bijvoorbeeld aan:

  • Materiële schade, bijvoorbeeld aan de auto, fiets, motor, kleding en overige spullen
  • Medische kosten
  • Reis- en verblijfkosten
  • Het verlies van inkomen doordat je tijdelijk niet kunt werken
  • Kosten vanwege studievertraging

Onderhandelen

Wanneer de andere partij aansprakelijk is gesteld voor het letsel kan het zijn dat ze je een aanbod voor een vergoeding doen. Ben je het niet eens met dit bedrag, dan kun je hier over onderhandelen. Denk hierbij goed aan de risico’s die je door je letsel loopt voor de toekomst, zoals verergering van je klachten op oudere leeftijd en een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid. Dit soort risico’s kunnen tot een hogere schadevergoeding leiden. 

Regeling met voorbehoud

Mochten de risico’s van jouw letsel moeilijk in te schatten zijn, dan kun je in sommige gevallen een voorlopige regeling treffen. Je kunt dan op een later moment een aanvullende schadevergoeding claimen, wanneer die verhoogde risico’s duidelijk zijn geworden. Laat je goed adviseren door een jurist die alle mogelijke scenario’s met je door kan nemen, zodat je precies weet wat het beste is voor jouw situatie.