Als je jezelf in het verkeer bevindt, heb je ook een verantwoordelijkheid voor anderen. Dit betekent dat veiligheid voorop staat, en dat zou iedereen zich moeten beseffen. Want als je een ongeluk hebt, kan dat ook gevolgen hebben voor anderen. Ook jezelf beschermen in het verkeer is zeer belangrijk. Hier zijn een paar tips om te zorgen dat je helemaal veilig de weg op kan!

Een autoverzekering die goed bij jou past

Allereerst is het verplicht in Nederland en andere EU-landen om verzekerd te zijn om de openbare weg op te gaan. Een autoverzekering geeft je al meteen een stuk meer veiligheid. Daarom is het belangrijk om goed te kijken welke verzekering jij nodig hebt voor jouw auto. Zo ben je verplicht om de auto WA te verzekeren, maar je kunt ook kiezen voor WA casco of allrisk. Je kunt op internet een autoverzekering vergelijken met andere verzekeraars. Je kunt hier letten op de premie en dekking. Bovendien hoeft een verzekering niet duur te zijn, een goedkope autoverzekering kun je zo vinden door een vergelijkingssite te bezoeken en daar jouw wensen op in te vullen.

Reflecterende hesjes

Stel: je hebt pech met de auto in de avond in het donker, dat is zeker vervelend. Langs de weg staan wachten voor hulp kan zo zijn gevaren hebben, vooral omdat andere automobilisten jou wellicht niet kunnen zien. Zorg er daarom altijd voor dat je reflecterende hesjes in jouw auto hebt liggen, en draag deze wanneer je langs de kant staat van de weg. Dan weet je zeker dat je ten minste opvalt voor het verkeer dat jouw richting op komt.

Een EHBO-doos in je auto

Een EHBO-doos in je auto hebben is een absolute aanrader voor elke automobilist in Nederland. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en met een EHBO-doos in je auto kunnen lichte ongelukken ook zo weer opgelost worden. Dit zorgt er ook voor dat hulpdiensten niet overbelast worden.

Gevarendriehoek

We gaan weer terug naar dat voorbeeld van pech hebben met je auto in de avond: vervelend voor jou, maar potentieel ook voor het verkeer om je heen. Dit omdat je auto als een obstakel kan vormen voor in het verkeer. Met een gevarendriehoek kan het verkeer erop letten dat er gevaar is op de weg verderop. Je zet de gevarendriehoek 30 meter achter de auto neer, en zet de driehoek zo neer dat het goed zichtbaar is voor andere automobilisten.

Reservelampen

Alhoewel het niet verplicht is om een reservelamp bij je te hebben in de auto, kan het wel enorm helpen. Je kan met een kapotte lamp namelijk wel langs de kant worden gezet door de politie, en door een reservelamp te hebben kun je de kapotte direct vervangen. Zo voorkom je ook nog eens een boete.