Seks is een van de mooiste ervaringen in het leven, en het kan een geweldige manier zijn om contact te maken met je partner. Maar als we niet veilig vrijen, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn. Laten we deze gevolgen onderzoeken en een paar suggesties doen voor veiliger seksuele praktijken.

Gebruik condooms!

Of je nu een condoomkenner bent of ze net voor het eerst uitprobeert, het kan ontmoedigend zijn om uit te zoeken hoe je het meeste uit je condoomervaring kunt halen. Vrees niet! We got you met deze ultieme gids vol tips en trucs om ervoor te zorgen dat je condooms comfortabel, handig en effectief zijn. Of je nu kiest voor feel extra thin Durex of een andere soort.

Kies de juiste maat & vorm

Grootte (lengte en breedte) en vorm (rechtwandig vs. gevormd) zijn belangrijk bij het kiezen van een condoom voor optimaal comfort en bescherming. Als je een te groot of te klein condoom gebruikt, blijft het niet goed zitten, waardoor je risico op soa’s en zwangerschap aanzienlijk toeneemt. Experimenteren met verschillende maten en vormen is de sleutel tot het vinden van het condoom dat het beste past – onthoud dat één maat niet iedereen past!

Lube up!

Glijmiddel is essentieel bij het gebruik van condooms omdat het de wrijving tijdens de seks vermindert, wat het voor beide partners veel comfortabeler maakt. Glijmiddel helpt ook voorkomen dat condooms breken door extra demping tussen de huidoppervlakken. Het is belangrijk op te merken dat alleen glijmiddelen op waterbasis mogen worden gebruikt met latex condooms, omdat glijmiddelen op oliebasis ervoor kunnen zorgen dat ze kapot gaan.

Controleer voor gebruik op beschadigingen, zoals scheuren of verkleuringen op de wikkel of op het condoom zelf. Als er ook maar iets beschadigd is, gooi het dan meteen weg en pak een nieuwe – het is het niet waard om risico’s te nemen! Controleer ook de houdbaarheidsdatum op de wikkel, want verlopen condooms zullen eerder breken of scheuren tijdens de seks.

Bewaar ze goed

Bewaar je condooms altijd op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht of extreme temperaturen, want die kunnen hun effectiviteit na verloop van tijd verminderen. Als je ze goed bewaart, blijven ze sterk genoeg wanneer ze het meest nodig zijn! Vergeet niet dat als je je condooms in een portemonnee of tas bewaart, je ze om de paar maanden moet verwisselen, zodat ze niet beschadigd raken door blootstelling aan hitte terwijl ze in die omgeving zitten.

Lichamelijke gevolgen van onveilige seks

Onveilige seks heeft een aantal ernstige lichamelijke gevolgen, zowel op korte als op lange termijn. Het meest voorkomende gevolg waar mensen aan denken is ongewenste zwangerschap; maar onveilige seks brengt je ook in gevaar om een soa (seksueel overdraagbare aandoening) op te lopen, zoals chlamydia, gonorroe, syfilis, herpes genitalis, HPV (humaan papillomavirus), enz. Bovendien kan het niet gebruiken van bescherming leiden tot bacteriële infecties en irritatie door contact met lichaamsvloeistoffen.

Emotionele gevolgen van onveilige seks

De emotionele gevolgen van onveilige seks kunnen nog moeilijker te verwerken zijn dan de lichamelijke gevolgen. Onbeschermde seks hebben verhoogt je risico op het oplopen van een soa of zwanger worden – beide situaties die kunnen leiden tot schaamte of schuldgevoel rond je besluitvorming. Dit gevoel kan ervoor zorgen dat iemand zich in verlegenheid gebracht of veroordeeld voelt door zijn partner of de maatschappij in het algemeen. Bovendien, als je een soa oploopt kan het moeilijk zijn om je partner het nieuws te vertellen en kan hij of zij zich verraden voelen als je onbeschermde seks hebt zonder hem of haar eerst te informeren.

Conclusie

Veilige seks is essentieel om jezelf te beschermen tegen fysieke en emotionele schade. Door voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het gebruik van barrièremethoden zoals een fun condoom en het vermijden van het delen van persoonlijke voorwerpen zoals speelgoed zonder eerst de juiste sanitaire maatregelen te nemen, kunnen mensen genieten van alle voordelen van consensuele seks zonder zich zorgen te hoeven maken over eventuele negatieve gevolgen.