Er zijn weinig mannen die zo lekker leven als Leonardo DiCaprio. Hij is single, reist de wereld rond, chillt met zijn Hollywoord-vrienden en duikt het bed in met de mooiste Victoria’s Secret-modellen.

En ja, het ‘single’- gedeelte hoort daar bij. Want alhoewel er geen twijfel over mogelijk is dat het leuk kan zijn een lover naast je op de bank te hebben, is solo door het leven gaan helemaal zo slecht nog niet. Sterker nog, volgens de wetenschap zijn dit 7 bewezen voordelen van single zijn. Hang in there!

Meer workouts

Het is logisch als je erover nadenkt. Single mannen zijn meer gemotiveerd om naar de sportschool te gaan omdat ze fit willen blijven om een ​​partner aan te trekken. Ze hebben ook meer tijd om te trainen dan hun partnergenoten. Alleenstaande mannen hoeven namelijk hun les CrossFit niet te annuleren voor een diner met de schoonfamilie.

Een onderzoek uit 2004 , gepubliceerd in het Journal of Marriage and Family, onderzocht de trainingsgewoonten van meer dan 13.000 mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 18 en 64 jaar. Degenen die nooit getrouwd waren, trainden dan degenen die getrouwd of gescheiden waren, ongeacht hun leeftijd of geslacht.

Een betere gezondheid

Verschillende studies keken naar de effecten die het huwelijk en single zijn kunnen hebben op de gezondheid. Geen van beide is noodzakelijkerwijs gezonder over de hele linie, maar single zijn lijkt een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen te hebben. Een onderzoek uit 2006 wees bijvoorbeeld uit dat het aantal hartaandoeningen het laagst was bij personen die nooit getrouwd waren geweest. Meerdere enquêtes hebben ook aangetoond dat alleenstaande mensen minder snel aankomen dan mensen in relaties.

Minder klusjes

Dit is een belangrijke, mannen. Hekel aan huishoudelijke klusjes? Volgens een onderzoek uit 2008 betekent trouwen zeven uur extra per week huishoudelijk werk voor vrouwen en één uur minder huishoudelijk werk per week voor mannen.

Het klinkt in eerste instantie niet als een nadeel voor mannen, maar hier komt het: zowel de mannen als de vrouwen die trouwden, deden meer huishoudelijk werk dan degenen die alleen bleven. Vuile vaat in de gootsteen achterlaten is namelijk een no-go als je wél een partner hebt.

Betere sociale contacten

Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Alleenstaande mensen zijn misschien meer bewust van het vermijden van gevoelens van isolatie, waardoor ze een betere band met vrienden en familie hebben. Een studie uit 2012, gepubliceerd in het Journal of Marriage and Family, meldde dat getrouwde mensen minder geneigd zijn dan alleenstaanden om contact te houden met vrienden, familie en buren. Een meer recent onderzoek had vergelijkbare uitkomsten.

Minder stress

Meer schuld staat gelijk aan meer stress, meer stress maakt je meer vatbaar voor een reeks mentale en fysieke problemen. En geldproblemen zijn maar één manier waarop een koppel zijn verantwoordelijk kan zijn voor een meer stressvol leven. Onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin-Madison , die 116 getrouwde en / of samenwonende volwassenen in de loop van 11 jaar bestudeerden, ontdekten dat huwelijkse stress mensen kwetsbaarder voor depressie kan maken.

Betere nachtrust

Je nachtrust is belangrijk, en het is moeilijker om adequate niveaus van slaap te bereiken wanneer je partner in volledige zeester-modus naast je ligt. Een partner kan ook een slaapstoornis hebben die je slaap verstoort. Daarnaast zijn andere slaaptijden van je partner vaak de oorzaak van een slechte nachtrust.

Uit een online onderzoek door de Sleep Council van Engeland bleek dat van de 1.408 koppels één op de vier mensen regelmatig een logeerkamer of een bank koos om een ​​goede nachtrust te krijgen.